Dragi roditelji,

Naša stručna služba je izradila novi letak “Zašto djeca grizu?”.
Uskoro će biti dostupan i u tiskanom obliku u našim vrtićima.

Zašto djeca grizu?

Vrlo česte reakcije u male djece, uz udaranje i čupanje za kosu, jest griženje. Situacija je to koja dovodi do jakih emocionalnih reakcija i frustracije, a ne postoji čarobno rješenje kojim se to može spriječiti.

U ovoj dobi dječji govor još uvijek nije dovoljno razvijen te djeca koriste druge oblike komunikacije kako bi nam poručila da neke njegove potrebe nisu adekvatno zadovoljene.  
Brojni su razlozi za takva ponašanja.

Djeca jasličke dobi nalaze se u tzv. oralnoj fazi razvoja u kojoj se većina osjetilne ugode smješta u područje usta. Zbog toga se i eksperimentiranje, kao jedan od glavnih razvojnih zadataka te dobi, često pojavljuje baš u području usta. Djeca će sve staviti u usta kako bi istražila predmete i osobe u blizini, a ponekad će to eksperimentiranje završiti i ugrizom.

Djeca osjećaju bol, ali to još uvijek ne uključuje razumijevanje da druge ugriz boli. Razumijevanje uzročno posljedičnih odnosa je postepeno i zadatak je odraslih da ih nauče da griženje boli.
Izražavanje frustracije i agresivnosti (kad su umorni, gladni, bolesni, kad im se nešto brani, kad moraju nešto s nekim dijeliti, kad moraju dugo nešto čekati). U tom slučaju grizenje je brz i učinkovit način da se na sebe skrene pozornost i da se “riješi” uzrok djetetove frustracije. Impulzivnost uslijed nedostatka samokontrole jest obilježje ove dobi. Djeci je vrlo važno da se “problem” riješi odmah jer još ne znaju “čekati “ ni odgoditi zadovoljenje svojih potreba.

Kako možete pomoći djetetu?

 • BUDITE PROAKTIVNI – učinkovitije je usmjeriti djetetovo ponašanje
 • BUDITE PRISUTNI – budite uz dijete i intervenirajte ako se nevolja približava
 • BUDITE SUOSJEĆAJNI – prvo se pobrinite za žrtvu, a tada se ispričajte za ono što je dijete učinilo
 • BUDITE MIRNI – nije potrebno vikati na dijete
 • BUDITE ČVRSTI – recite djetetu kratko i jasno: Griženje boli! Ne grizi!
 • BUDITE REALNI – razumijte razvojnu fazu vašeg djeteta, imajte povjerenja u prirodnu dobrotu djeteta
 • BUDITE POHVALNI – pohvalite dijete kada se ponaša u skladu s pravilima
 • Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta koje je ugrizlo, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvaćamo griženje kao oblik ponašanja i da ono boli, vodeći računa o njegovom uzrastu i sposobnosti razumijevanja.
 • Nemojte kažnjavati ili gristi dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na “žrtvu” i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Na taj će način dijete uvidjeti da griženje boli.
 • Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnim ponašanjima koja ćete nagraditi.
 • Pokušajte predvidjeti situacije u kojima bi se griženje moglo pojaviti i stvorite uvjete kojima ćete smanjiti vjerojatnost pojavljivanja;
 • Ponudite djeci dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko korištenja igračaka i sudjelovanja u aktivnostima
 • Posvetite dovoljno vremena svom djetetu kako biste osigurali ispunjenje njegovih potreba za pažnjom i ljubavi
 • Pridržavanje određenog reda, dosljednost i smanjivanje neizvjesnosti smanjuju nervozu i stvaraju kod djeteta osjećaj sigurnosti. 

ŠTO MORATE ZNATI?

Mala djeca često grizu i zapravo je to neizbježna situacija kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, nešto nije u redu kod kuće i nešto nije u redu u jaslicama. To ne znači da je dijete “zločesto”, “neadaptirano “, niti da ste vi “loš“ roditelj.

Djeci treba pomoći u verbalizaciji vlastitih emocija. Kad bolje usvoje jezične vještine moći će nam reći što ih muči te će se griženje, kao oblik komunikacije, spontano povući.

U jaslicama/ vrtiću…

odgojitelji primjenjuju niz metoda za kontroliranje ovih pojava kako bi pomogli I djeci I obiteljima .
A ako se ipak dogodi…
Odgojitelji će vam svakako reći kad netko ugrize vaše dijete, a isto tako kad i vaše dijete ugrize nekog. Kao roditelji nemojte se zbog toga osjećati kao da vas netko prekorava ili kritizira. Odgojitelji će preuzeti odgovornost za usmjeravanje ponašanja u vrtiću/jaslicama. Važno je da, kad se to dogodi, svoj razgovor s djetetom prilagodite činjenici da su odgojitelji tu situaciju već riješili na licu mjesta u jaslicama.

AKO VAS ZABRINJAVA, PLAŠI

… činjenica da je Vaše dijete nekog ugrizlo i osjećate se da s djetetom ili Vama nešto nije u redu
… činjenica da netko ugrize Vaše dijete, pa ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit Vašeg djeteta
… ili Vas brine kvaliteta nadzora djece, pogotovo ako se griženje nastavlja

Porazgovarajte s odgojiteljicama ili članovima stručnog tima vrtića.

Kad se pojavi problem griženja djece najvažnija je suradnja obitelji i vrtića. Otvorena komunikacija, uzajamno poštovanje i povjerenje da se svi svjesno zalažemo za sprječavanje i rješavanje svih problema koji se u odgojnoj skupini među malom djecom javljaju.

I na kraju…
navika da se druge grize nestat će isto onako kako se i pojavila, ne ostavljajući nikakve dugoročne posljedice.


Stručni tim DV Marjan

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content