Dragi roditelji!

Dobro došli u naš vrtić!

Drago nam je da ćemo odrastati zajedno s Vašim djetetom. Želja nam je da se Vi i Vaše dijete s nama osjećate ugodno i sigurno. Nastojat ćemo mu omogućiti da doživi sve radosti djetinjstva.

Polazak u jaslice / vrtić važan je događaj u životu Vas i Vašeg djeteta. U većini slučajeva on predstavlja prvo odvajanje djeteta od roditelja, osobito od majke, kao i prvi susret djeteta s većim brojem nepoznatih osoba. Vrijeme je to, u kojem se dijete, odgojitelj, pa i roditelji prilagođavaju novoj situaciji.

Prilagodba je svakako najteža za dijete, jer je za njega previše novih zahtjeva na koje nije u stanju odgovoriti, a uz to još ne može kontrolirati svoja emocionalna stanja (poput straha i ljutnje).

Način na koji će se dijete prilagođavati ovisi o: djetetovu temperamentu, iskustvu koje je steklo prije dolaska u vrtić, stupnju razvoja, dobi, stanju djetetova zdravlja, obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi, Vašim iskustvima i stavovima o jaslicama/vrtiću. Dijete koje je raslo u atmosferi ljubavi i podrške i čije su se potrebe zadovoljavale pravodobno i adekvatno lakše će se prilagoditi jaslicama, kao i dijete koje ima braću i sestre ili je imalo prilike stvarati kontakte i pozitivna iskustva s odraslima i djecom izvan užeg obiteljskog kruga. Teže se prilagođavaju manje samostalna, nesigurnija djeca, kao i ona koja od ranije imaju negativna iskustva u odvajanju od roditelja (kao npr. hospitalizacija). Jednako tako teže se adaptiraju djeca koja paralelno proživljavaju još jednu novu situaciju kao što je npr. rođenje mlađeg brata ili sestre, preseljenje u drugi stan i sl.

Neka će djeca reagirati promjenama na fiziološkom planu (poremećaj spavanja, hranjenja…), a druga promjenama u ponašanju (razdražljivost, otpor, ljutnja…). Najveći broj djece prođe ovaj period bez većih problema, a samo manji broj djece prolazi teži oblik adaptacije. Ono što je najvažnije jest da su te promjene privremene i normalne u razdoblju prilagodbe. One slabe i nestaju onom brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja socio-emocionalnu vezu s odgojiteljem.

Znamo da ste na početku uznemireni. U namjeri da Vam olakšamo molimo Vas da obratite pažnju na neke korisne savjete:

VAŽNO JE ZNATI!

Svaki je rastanak, pa i privremeni bolan, posebno ako nismo na njega spremni, zato pripremite sebe!

Vaše dijete odrasta i ovo je samo jedan u nizu rastanaka koji Vas očekuje. Ako prođe relativno dobro, radujte se, to znači da svoje dijete ispravno odgajate!

 • Neko vrijeme prije polaska u jaslice/vrtić (najbolje već sada) zajedno ih s djetetom posjetite i upoznajte odgojiteljice, prostor – poznatog ćete se Vi i Vaše dijete manje bojati.
 • Objasnite djetetu što ga u jaslicama/ vrtiću očekuje; dnevni ritam, vrijeme boravka, spavanje, igre… bit će sigurnije.
 • Ne zastrašujte dijete jaslicama/vrtićem, otežat ćete sebi i djetetu.
 • Imajte povjerenja u odgojiteljice i osoblje vrtića i maksimalno surađujte s njima. Njihovi savjeti počivaju na velikom iskustvu i odličnom poznavanju djece.
 • Potičite i radujte se djetetovoj samostalnosti u odijevanju, služenju priborom za jelo, ostavite ga da se samo bori bez obzira koliko je nespretno ili Vam se žuri.
 • Nastojte da dijete istovremeno s polaskom u jaslice/vrtić ne doživi više bolnih situacija (boravak u bolnici, bolno cijepljenje…). Ako se to ipak dogodi odgodite polazak za nekoliko dana dok neposredna reakcija ne prođe. Dijete bi tada polazak u jaslice/vrtić moglo doživjeti kao odbacivanje ili kaznu.
 • Ostavite neki dan godišnjeg odmora  za vrijeme prilagodbe na jaslice/vrtić.
 • Nastojte se organizirati tako da ga Vi dovodite i odvodite iz jaslica/vrtića, bar u početku.
 • Ako je posebno vezano za neku igračku, neka je ponese sa sobom, osjećat će se sigurnije.
 • Neka Vaš rastanak bude jednostavan, spontan. Suzdržite se od pokazivanja snažnih osjećaja.

Ne odlazite prebrzo, niti se predugo opraštajte. Prebrižan roditelj ne zadovoljava djetetove, već svoje potrebe. Tada poslušajte savjet odgojiteljice.

 • Neka prvih dana boravi kraće, a zatim polagano produžavajte boravak.
 • Nastojte se dogovarati s djetetom i maksimalno poštujte dogovore, posebno o  vremenu dolaska po njega. Budite iskreni i ne lažite ih da biste ih smirili, osobito ako su starija.
 • Većina djece pokazuje otpore, neka Vas to ne iznenadi. To je samo prirodna reakcija na promjenu, na odvajanje od Vas i strepnje pred novim i nepoznatim.
 • Neka Vas ne uplaše eventualne promjene u ponašanju djeteta, poteškoće s hranjenjem, spavanjem, nervoza, svadljivost, negativizam prema Vama. One su privremene i normalna reakcija na promjenu.
 • Nastojte da dijete što redovitije i u isto vrijeme dolazi u jaslice/vrtić. Lakše će se priviknuti i bolje osjećati ako nije stalno u fazi prilagođavanja.
 • Pokazujte interes i pratite sve što Vaše dijete doživljava i radi u jaslicama/vrtiću. Maksimalno razgovarajte o Vašem djetetu s odgojiteljicama.
 • Ukoliko se u tim novim situacijama netko ne snalazi najbolje, javite se Stručno-razvojnoj službi vrtića!

DV Marjan sa svojom Stručno –razvojnom službom koju čine zdravstveni voditelji, pedagozi, logopedi, psiholog i edukacijski rehabilitator u okviru „Savjetovališta za roditelje“ stoje Vam na raspolaganju oko svih zdravstvenih, odgojnih te razvojnih pitanja i teškoća s kojima ćete se susresti u odgoju Vašeg djeteta.

Stručno – razvojna služba DV Marjan

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content