IGRE ZA RAZVOJ PRECIZNOSTI KROZ BACANJA I GAĐANJA U CILJ

Bacanja se pojavljuju kod djece spontano i bez kontrole ali s rastom i razvojem se usavršava i kontrola bacanja. Djeca srednje i starije dobne skupine bacaju sve skladnije i svrha njihovog bacanja je baciti što dalje. Za bacanja je potrebno djeci prilagoditi predmete po obliku, veličini i težini.

1. Trening preciznosti za djecu starije dobne skupine

Na poveznici je zanimljiv trening preciznosti i snage za stariju dobnu skupinu

Materijali:

 • smotane čarape u lopticu
 • plastična posuda ili kartonska kutija
 • dva ručnika
 • papir A4 formata

Opis:

Trening traje 30 min sa zagrijavanjem i igrama, potrebno je pratiti zadatke koje trener objašnjava. Ukoliko nemate toliko vremena od 17-te min do kraja je primjer igre gađanja za razvoj preciznosti i koordinacije.

Druga ideja je gađanje istih meta ili obješenih balona na puhanje s različite udaljenosti sa papirnatim avionom.

Organizirajte sportsko natjecanje među članovima obitelji: naš prijedlog je da od komada tvrđeg papira ili kartona napravite metu za gađanje lopticom ili papirnatom raketom, odredite sa koje udaljenosti i koliko puta će svatko gađati, napravite listu s imenima i brojem bodova te proglasite pobjednika.
Prijedlog za izgled rakete:

2. Igre gađanja na otvorenom

2.1 Gađanje kamenčićima

Materijali:

 • manji kamenčići
 • veći kamen za metu

Opis: 

Od kamenja koje ste skupili u prirodi napravite oznake na tlu na različitim udaljenostima pozicija s koje se baca kamen i položaj mete u koju gađamo ( koristimo veliki kamen). Zadatak je gađati kamen i skupljati bodove. Svaki pogodak je jedan bod. Jako je važno paziti na sigurnost te postaviti metu ispred nekog zida ili grma.

2.2 Gađanje čunjeva  ili plastičnih boca s loptom – kuglanje

Materijali:

 • Lopta
 • Čunjevi ili plastične boce

Opis:

Zadatatak je postaviti čunjeve ili boce jedan blizu drugog i napraviti oznaku s koje udaljenosti djeca gađaju. Čunjevi ili boce  se mogu postaviti na različite načine, u krug, u liniju. Djeca stoje iza oznake i kotrljanjem lopte gađaju čunjeve ili boce. Preporuka je da se postave blizu nekog zida  kako ne bi izgubili puno vremena u potrazi za loptom.

2.3 Gađanje  visećih balona

Materijali:

 • manje loptice
 • papirnati avion
 •  konop
 •  baloni za napuhavanje

Opis:

Objesite napuhane balone na nogometni gol ako imate igralište u blizini ili na grane od nižeg stabla. Zadatak je gađati balon s papirnatim avionom ili manjom lopticom. Igra može biri zanimljivija ako odredimo da svaka različita boja balona nosi određeni broj bodova. Npr crveni balon 5, žuti 4 boda itd.

Pripremile:

Ivana Listeš i Ivana Lukšić, kineziolozi

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content