pexels-yan-krukau-8613146

BACANJA I HVATANJA

Dječiji poriv za ovim gibanjem je bacanje raznih predmeta po kući od najranije dobi. Ta bacanja osim same kretne strukture imaju i drugu svrhu, a to je osjetilna spoznaja o različitim predmetima ( veličini, težini, obliku ).

Prirodni ili spontani načini kretanja se nagonski počinju razvijati i realizirati kod djece bez poduke odraslih osoba do 3 godine života. Tu ubrajamo savladavanje prostora ( puzanja, hodanja, trčanja ), savladavanje prepreka ( provlačenja, puzanja, skakanja…), savladavanja otpora ( dizanja, nošenja…) te one prethode našoj današnjoj temi, savladavanje baratanja predmetima ( bacanja, hvatanja, ciljanja i gađanja). Za bacanja je potrebno djeci prilagoditi predmete osim po dobi i po obliku, veličini i težini.

Bacanje i hvatanje od svih prirodnih kretanja zahtijevaju najsloženiju kontrolu gibanja rukama i prstima te se i posljednja stabiliziraju u predškolskoj dobi. Bacanja i hvatanja utječe na razvoj mišića ruku i ramenog pojasa te na razvoj koordinacije.

Vježbe s balonom na puhanje

Materijal potreban za izvedbu;
Balon na napuhavanje

Opis;
Pratite vježbe na poveznici
https://youtu.be/mn1ZYQbtK04

Igra s balonom na napuhavanje

Zatadak je dodavanje u paru s balonom i odbrojavanjem odbijenih balona od suigrača. Pobjednik je onaj tko ima veći broj odbijenih balona bez da je lopta pala na tlo.

Prijedlog različitih načina bacanja lopte u cilj

Gađanje je izvedenica bacanja predmeta jer uključuje preciznost izbačenog predmeta.

Zbog toga je gađanje za djecu još zahtijevnija  motorička aktivnost, jer osim pravilnog znanja izbačaja treba procijeniti i udaljenost cilja koji se gađa.

Materijal potreban za izvedbu;

 • lopta manja i veća
 • veći i manji krug od papira

Opis zadataka;
Odrediti početnu poziciju s koje se baca lopta te za početak izvoditi bacanje i gađanje s većom loptom.

 • izbačaj veće lopte iz mjesta s manje udaljenosti u veći cilj od papira
 • izbačaj veće lopte iz mjesta s manje udaljenosti u manji cilj od papira
 • izbačaj manje lopte iz mjesta s veće udaljenosti u veći cilj od papira
 • izbačaj manje lopte iz mjesta s veće udaljenosti u manji cilj od papira

Prijedlog različitih načina dodavanja i hvatanja lopte

Opis:
Stati nasuprot djeteta i bacati loptu na različite načine, na isti način dijete mora ponoviti bacanje a hvatati uvijek s obe ruke.

 • s obje ruke kotrljanjem po tlu
 • s obje ruke tako da se lopta odbije od tlo prije hvatanja
 • s obje ruke bez udarca u tlo
 • s jednom rukom kotrljanjem po tlu
 • s obje ruke odbijanjem lopte od tlo
 • s obje ruke bez udarca od tlo

Pripremile:

Ivana Listeš i Ivana Lukšić, kineziolozi

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content