https://www.pexels.com/photo/children-doing-activity-in-art-and-crafts-8612990/

Dragi roditelji,

kako bi olakšali svima ovo izazovno razdoblje izolacije, na našoj web stranici objavljivat ćemo igre, aktivnosti, ideje koje možete provoditi s djecom kod kuće. Nadamo se da ćemo tako, kroz zajedničko druženje, boravak u zatvorenom Vama i djeci učiniti zanimljivim, kreativnim i zabavnim.


Nastavi priču

–  igra za razvoj smislenog govornog izražavanja i mašte.

Potrebni materijal: – prazna staklenka, papir, olovka, škare.

Započet ćete priču sa jednom rečenicom koju ćete napisat na papir. Napišite ih nekoliko, te ih izrežite i stavite u staklenku. Netko vadi komad papira i čita se početak priče. Zatim ostali, jedan po jedan dodaju rečenicu s novim detaljima priče.

Crtanje po suhom grizu

– igra za razvoj predčitalačkih vještina

Potrebni materijal: plastični pladanj, griz

Na veći plastični pladanj stavite griz, po kojem će dijete jednim prstom povlačiti linije.

Mogu sami birati motiv koji će crtati/preslikati, ili im ponudite slova, brojeve koje će preslikati.

Igre s krep trakom – skakanje

– igra za razvoj koordinacije kod djece

Potrebni materijal: ljepljiva krep traka, krojački metar.

Zaljepite nekoliko traka na pod i zadajte djetetu razne upute:

  1. Hodanje po crtama
  2. Hodanje po prazninama između crta
  3. Trčanje po crtama ili prazninama
  4. Skok udalj

Tijekom igre možete označiti koliko je dijete skočilo, uzmite krojački metar i neka ga razvuče i izmjeri koliko je centimetara skočio/la. Igri se mogu priključiti i ostali članovi obitelji.

 Stolna košarka

Potrebno: 6 plastičnih čašica, salvete

Posložiti plastične čašice na stol u tri reda. Na čašice iz trećeg reda napišite brojku 3 (to znači tri boda), na čašice iz drugog reda napišite brojku 2 (to znači 2 boda), a na čašice iz prvog reda napišite brojku 1 (1 bod). Zatim uzmite salvetu i među dlanovima od nje oblikujte čvrstu lopticu. Sami odredite s koje udaljenosti ćete gađati čašice, ovisno o dobi djeteta. Pokušajte ubaciti lopticu u čašicu, ali tako da vam čašica ne padne. Ne zaboravite brojiti bodove i bilježiti ih na posebnom papiriću. Kada uvježbate bacanje s male udaljenosti, promijeniti ruku, a zatim povećajte udaljenost od stola.

Tajna vrećica

Potrebno: platnena vrećica, predmeti iz kuće

Potražite čvrstu platnenu vrećicu i napunite je poznatim predmetima: češalj, ključevi, žličica, olovka… čvrsto stegnite vrećicu u gornjem dijelu tako da predmeti ne mogu ispasti iz nje. Zatim protresite vrećicu i recite djetetu da kroz tkaninu uhvatite jedan predmet. Neka dijete dobro opipa prstićima sa svih strana i pogodi što je to. Potaknite dijete da objasni koji su mu dijelovi predmeta pomogli u pogađanju.

Također, možete preokrenuti igru. Pokušajte djetetu opisati određeni predmet, a ono mora pogoditi o kojem je predmetu riječ.

Npr. Okruglo je, odskače od poda, koristi se u različitim sportovima poput nogometa, rukometa, odbojka… Odgovor: lopta.

Kolaž-priča

Potrebno: stari časopisi, dječje škare, komad debljeg papira/kartona, ljepilo

Neka dijete iz časopisa izreže desetak slika koje mu se dopadaju. Recite mu da ih rasporedi uz papir. Među slikama pronađite onu koja prikazuje osobu ili životinje te potaknite djetetovu maštu pitajući ga kako bi se mogla zvati te neka je potom zalijepi. Recite mu da pogleda preostale slike i da izmisli nastavak priče. Možda ćete mu morati pomoći u tome postavljajući pitanja poput „Ide li na odmor?“, „Ide li u kupovinu?“… Nastavite tako dok ne iskoristite sve izrezane slike; možete ih lijepiti nasumično ili pak u nizu, jednu za drugom. Na kraju, ponovo prođite priču sliku po sliku ili pak pročitajte djetetu cijelu priču (ukoliko ste ju zapisivali) prema završenoj slici.

I za kraj jedna motorička aktivnost s loptom, preuzeta sa youtube kanala.

Aktivnosti su preuzete iz sljedećih izvora:

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content