“Dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti.” (P. Leach)

Ususret Noći knjige podsjećamo se na važnost glasnog čitanja djeci kao jednoj od najvažnijih aktivnosti poticanja razvoja rane pismenosti.

Glasno čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.

  • Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.
  • Glasno čitanje omogućuje roditeljima, bakama i djedovima, braći i sestrama, učiteljima, rodbini i prijateljima da budu čitateljski uzori djeci. Na taj se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu.
  • Glasno čitanje djeci otkriva literaturu koju možda nikada sami ne biste otkrili, poput poezije, kratkih priča…
  • Glasno čitanje omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima. Na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture.
  • Glasno čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.
  • Glasno čitanje stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.
  • Glasno čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.
  • I na kraju, ali ne i manje važno – glasno čitanje je zabavno!  (www.citajmi.info)

U prilogu nekoliko fotografija naše djece rane dobi kako uživaju u svojim najdražim pričama.

Moje ime je Domagoj, imam dvije godine i volim čitati. Mama kaže da smo čitali i kad sam bio mala beba. Najdraža priča mi je Ježeva kućica. Naučio sam početak priče napamet jer smo je puno puta ja i mama pročitali. Osim nje imam još omiljenih priča u svojoj maloj biblioteci i jedva čekam sve te priče pokazati i svojoj maloj sestri!

Bok, ja sam Boris. Imam 9 mjeseci i obožavam gumene slikovnice, najslađe su za žvakanje! Jako volim i kolekciju priča o dječaku Pinu i njegovoj obitelji.

Moje ime je Lorenco, imam dvije i pol godine. Volim čitati s tatom i mamom razne priče, a volim ići i na plažu pa to nekad spojimo. U zadnje vrijeme često vrtim po rukama Medu Tobija i zapitkujem o njegovim gusarskim pustolovinama. Priču kući obično završimo tako da tata mora razvući kauč u gusarski brod pa se igramo.

Dragi roditelji, uživajte u čitanju s djecom. Motiv ovogodišnje Noći knjige je moć ljekovite knjige. Neka diiete odabere neku svoju posebnu dragu, utješnu, osnažujuću priču i provedite vikend s njom.

Nekoliko savjeta za razvoj rane i obiteljske pismenosti: glumite predstavu prema priči, crtajte/slikajte likove iz priče, promijenite priči kraj, uvedite nove likove, izradite bookmarkere, motive priče od gline, uredite kućnu dječju biblioteku, zapisujte djetetu nove riječi, napravite svoju slikovnicu, budite model djetetu i sami čitajte što više, stvorite ritual čitanja, učlanite dijete u knjižnicu, čitajte u prirodi, napravite svoju kuharicu u koju ćete zapisati najdraže recepte, izradite rječnik omiljenih priča, sašijte kostime likovima.. itd.

Pripremile: Najda Čajo, psiholog, Ines Čukelj, eduk.reh. i Antonia Radeljak Gudelj, pedagog

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content