DV Marjan igre riječima

Dragi roditelji, predlažemo nekoliko igara koje će djecu i vas potaknuti na smišljanje novih riječi, priča, potiču razvoj govora, mašte, vještinu pripovijedanja, a pritom ćete se dobro zabaviti.

1. KOCKA S PRIČAMA (STORY CUBES)

POTREBNO:

-šablona za izradu kocke

-A4 papir

-bojice, flomasteri, pastele, olovke,…

IZRADA

Prema šabloni sastaviti kocku. Neka dijete nacrta neki lik, predmet, pojavu, događaj ili životinju koja ga oduševljava (primjerice: vitez, mač, dvorac, astronaut, mjesec…), na svaku stranu kocke.

PRAVILA IGRE

Papir podijelite na nekoliko dijelova (ovisno o dobi i mogućnostima djeteta). Dijete baca kocku onoliko puta koliko ima dijelova papira. ‘Dobivene’ slike s kocke potrebno je precrtati na papir.

Nakon što je popunilo sve kvadratiće, potaknite dijete da ispriča svoju priču i poveže sve sličice u jednu cjelinu.

2. KAMENČIĆI S PRIČAMA (STORY STONES)

POTREBNO:

-oblutci

-akrilna boja, kist

-marker

IZRADA:

Oblutke oprati vodom i sapunom, te osušiti (prirodnim putem ili fenom) prije nanošenja akrilne boje. Dijete može izabrati likove iz priče koju jako voli, filma ili crtića, ili jednostavno likove koji ga očaravaju. Konturu lika ocrtajte markerom, a zatim obojajte akrilnom bojoj. Pričekajte da se osuše pa ih pospremite u tajanstvenu vrećicu (kutijicu, staklenku,…).

PRAVILA IGRE

Kao i kod kocke s pričama, potrebno je izvlačiti kamenčiće i pomoću njih slagati priču, svoju priču dijete može nacrtati/naslikati za vrijeme izvlačenja ili neposredno nakon što je sve ispričalo.

3. ISTRAŽITELJI RIJEČI (WORD DETECTIVES)

POTREBNO:

-papir

-olovka

PRAVILA IGRE

Napišite neku složenicu iz hrvatskog jezika (primjerice: listopad, kišobran, nosorog,…) i zamolite dijete da, kao pravi detetktiv, otkrije koje se sve riječi skrivaju u njoj.

4. NOVE RIJEČI (NEW WORDS)

POTREBNO:

-papir

-olovka

PRAVILA IGRE

Napravite popis riječi za koje mislite da su djetetu nepoznate (primjerice fatamorgana, abak, kaleidoskop, anomalija, neposredno, gravitacija, krater,…) i zamolite dijete da im da značenje, da razmisli što bi mogla, svaka od njih, predstavljati.

Igra se može i obrnuti, neka dijete izmisli nove riječi kojima ćete zajedno tražiti značenje.

Pripremile: Ivana Baričević i Ana Lazarević, odgojiteljice posebnog programa engleskog jezika

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content