DV Marjan

Danas, 22. travnja, je Dan planeta Zemlje!

Tema ovogodišnjeg 51. svjetskog Dana planeta Zemlje je „Restore Our Earth“, a svoj doprinos proslavi Dana našeg planeta su dala naša djeca i odgojitelji. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce provodi program za aktivno sudjelovanje mladih u zaštiti prirode i okoliša te održivom razvoju, kojem smo se priključili kroz temu namijenjenu vrtićkom uzrastu „Obnovimo sebe“ – osmišljavanje zdravog obroka za djecu.
Zadatak je bio osmisliti recept za zdravi obrok koji djeca mogu samostalno izraditi, uz stvaranje što manje plastičnog otpada i pravilno zbrinjavanje biootpada.

Cilj ovih aktivnosti je poticanje djece na promišljanje o vlastitim prehrambenim navikama, definiranje „zdravih“ namirnica, njihovo uključivanje u svakodnevne obroke te promišljanje o zbrinjavanju proizašlog otpada, s naglaskom na biootpad.

Evo kako je to izgledalo u našim vrtićima Mandalina i Tamarin.

„Obnovimo sebe” –osmišljavanje zdravog obroka za djecu

Zeleni kutak

Djecu želimo potaknuti i naučiti da se sami brinu o svojim biljkama te kako ih pravilno uzgajati.

Zato smo u vrtiću osmislili „Zeleni kutak” u kojem su djeca posadila biljke, zalijevala ih, pazila da imaju dovoljno svjetla, brinući se o njima svakodnevno.

Kompostiranje

U suradnji s kuhinjom vrtića vrijedno smo svakodnevno sakupljali ostatke hrane i time radili prirodno gnojivo za naše biljke.

Na tržnicu po dozu vitamina

Da bismo ojačali svoj organizam krenuli smo na tržnicu po namirnice bogate vitaminima i mineralima koje će nam poslužiti za izradu zdravih obroka.

Vitamini su zakon!

Krenuli smo u izradu zdravih obroka: voćni shake, voćni sladoled, naračada.

Unosom zdravih namirnica i vitamina u naš organizam imali smo dovoljno energije i snage za sve izazove u sportskoj dvorani.

Radimo zdrave kolače

Pripremamo krekere od banane i zobenih pahuljica

Pripremamo čips od banane i jabuke

Pravimo džem od šljiva

Piramida zdrave prehrane

Slikovnice i enciklopedije o zdravlju

Zdravstvena voditeljica nas je upoznala s organima u ljudskom tijelu

Zdravoljupci

Zdravo se hranimo, pa smo snažni za igre na dvorištu!

Briga o okolišu – sadnja i zalijevanje cvijeća

Edukacija – razvrstavanje otpada – Čistoća Split

Pripremile:

Antonija Šilić, Antonija Borovčić Kapov, Antonia Ercegović, odgojitelji
Zrinka Marović, pedagog

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content