1. AKTIVNOST „Prebacivanje tekućine iz posude u posudu“

MATERIJALI: dvije posude, voda, spužva, ručnik (krpa)

OPIS AKTIVNOSTI: U jednoj posudi pripremite vodu, u drugoj ne. Zadatak za dijete je utopiti spužvu u posudu s vodom te prenijeti u drugu posudu bez vode i ocijediti. Ukoliko dijete isprolijeva vodu ponudite mu ručnik ili krpu da samo pobriše. (možete mu malo i pomoći, ako to od vas traži)

  • Cilj aktivnosti je razvoj motorike šake.

2. AKTIVNOST ”Pisač”

  • Ako radite od kuće na računalu dok su djeca s vama i želite  napraviti pauzu uključivši dijete u svoju aktivnost na jedan njemu zabavan način

MATERIJALI: tipkovnica, glazbeni broj : Leroy Anderson : ‘The Typewriter’ (mobitel, cd, računalo)

OPIS AKTIVNOSTI:  Zajedno s djetetom uzmite tipkovnicu te pustite navedenu skladbu (mobitel, cd, računalo); potaknite dijete da na ritam tipkanja (što se čuje u skladbi) tipka s vama, poslije mu prepustite da dijete samo uživa u tome

  • Aktivnost  je odlična za razvoj glazbene pismenosti.

3. AKTIVNOST ” Padobran” (za stariju jasličku djecu)

  • glazbena aktivnost , razvoj glazbene pismenosti

MATERIJALI: tkanina veličine veće od 1m po kvadratu (plahta primjerice), glazbeni broj Rossini :William Tell  – ”Overture Finale” računalo, mobitel, cd,..)

OPIS AKTIVNOSTI: U skladbi se prepoznaju dva različita dijela, glavni A dio koji je brzog tempa  i ima prepoznatljivu dominaciju, na taj dio zajedno s djetetom (možete uključiti i ostale članove obitelji) uzmite s dvije ruke rub plahte te  zamahujte snažno gore dolje  (‘padobran’). Na mirnije dijelove skladbe (B dio) smanjite intenzitet  kako bi se uočila razlika u skladbi. Također, možete mijenjati pokrete (koreografiju) s promjenom skladbe.

https://www.youtube.com/watch?v=BXwsy_bkRQY&t=126s

4. AKTIVNOST „Košara za štipaljke“

MATERIJALI:  štipaljke (kvačice) , posuda (plastična, pletena, drvena)  kružnog ili ovalnog oblika

OPIS AKTIVNOSTI: Pripremite kvačice za vješanje odjeće te posudu navedenog oblika koju lako možete naći u svome domu (kuhinja ili pak košarica za držanje kvačica). Zadatak za djecu je kačiti  kvačice za rub zdjele ili košare. Ukoliko imate štipaljke različitih boja, motivirajte dijete (ako želite, s obzirom na mogućnosti vašeg djeteta)  da imenuje boje dok to radi ili da kači onu boju štipaljke koju ste te mu vi zadali (”Sada crvenu zakači.”) . Na taj način djeca vježbaju poznavanje boja te finu motoriku šake.

5. AKTIVNOST „Dvodijelne slagalice“

MATERIJALI: karton, papiri, škare, olovka, flomaster,  (flomasteri), ljepilo za papir. 

OPIS AKTIVNOSTI:  pronađite komade kartona ili kartonsku kutiju. Izrežite karton na jednake dijelove. Na papire veličine kartona nacrtajte (možete i obojiti) djeci poznatije pojmove (životinje, hrana, igračke itd.) . Ukoliko niste za crtanje možete na internetu pronaći gotove crteže i isprintati ih. Zalijepite papir na karton  pa izrežite sve na jednake polovice. Zatim ponudite djeci da slažu.

Izvori:

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content