Projekt: „Od prvog dana… ljubav i disciplina“

U suvremenom društvu, roditelji i stručnjaci koje se bave djecom i mladima, sve češće se susreću s problemom discipliniranja. Odgojni postupci prema djeci koje nazivamo disciplinom imaju nerijetko negativnu konotaciju, jer se poistovjećuju s kažnjavanjem. Disciplina za razliku od kažnjavanja podrazumijeva kontinuirani proces učenja, u kojem je važna emocionalna komponentna onoga koji usmjerava tj. disciplinira dijete, kroz svakodnevne poticajne aktivnosti. Disciplina na taj način predstavlja nužan preduvjet dobrih odnosa odraslih s djetetom od rane dobi, što može pomoći u razvojnim, ali i kriznim situacijama u kasnijem adolescentnom periodu.

Učenje discipline javlja se mnogo ranije nego što bi pretpostavili – već „Od prvog dana…„ Ranim strukturiranjem postojanih, ali primjerenih granica i pravila, roditelji pomažu djetetu oblikovati unutarnja mjerila koja će mu koristiti tijekom cijelog života.
U 2011/12 god. realizirano je niz kreativnih radionica s djecom na temu discipliniranja i pravila ponašanja. U istom periodu u predškolskim institucijama (DV Marjan Split i DV Cvrčak Solin) održani su roditeljski tematski sastanci i stručni aktivi, te u tom smislu i osnaživanje njihovih roditeljskih i stručnih kompetencija.

Cilj projekta „Od prvog dana…ljubav i disciplina“ je senzibilizirati i educirati roditelje i odgojitelje o važnosti postavljanja granica djece predškolske dobi. Uspostavljanje granica i razvoj samokontrole daje djetetu osjećaj sigurnosti i sastavni su dio bazičnog samopoštovanja.

Na stručno-znanstvenom skupu Dani predškolskog odgoja Splitsko-dalmatinske županije „ Mirisi djetinjstva“ koji je održan od 14. do 16. studenog 2012. g. u Splitu, putem power-point prezentacije i usmenog izlaganja najavljen je Priručnik za roditelje i odgojitelje na temu discipline djece predškolske dobi. U suradnji s voditeljima predškolskih ustanova, su voditeljima projekta predstavljene su neke od etapa projekta ( projektne aktivnosti, obrada bajki i priča koje su korištene u radu s djecom i dr.kreativni načini, bliski djeci ovog uzrasta.)

Dječji vrtić Marjan posvećuju veliku važnost zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Politika zaštite osobnih podataka uređuje način postupanja s informacijama koje Dječji vrtić Marjan obrađuju odnosno prikupljaju prilikom posjeta našoj internet stranici. Napominjemo kako se obrada prikupljenih osobnih podataka temelji na jednoj od zakonitih osnova obrade u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Za potpuni tekst Politike zaštite osobnih podataka i politike kolačića molimo Vas da koristite poveznicu niže:
Prihvaćam Pročitaj više
Skip to content